Boot Texel – Den Helder, alle info die je nodig hebt voor de overtocht: tijden, kosten en parkeren

Dit is alles wat je over de overtocht Texel moet weten – een compact overzicht van alle informatie over de boottocht van Den Helder naar Texel met de TESO veerboot.

Korting voor boot naar Texel

Texel is prima te bereiken. De veerdienst vaart elke dag vanaf Den Helder en duurt ongeveer 20 minuten. Ook vanaf Texel gaat er elke dag een boot. De overtocht wordt uitgevoerd door TESO, dat staat voor Texels Eigen Stoomboot Onderneming. Je kunt met de fiets, auto, motor of als voetganger de oversteek maken. De veerboot is groot genoeg, dus je kunt altijd wel aan boord. Alleen tijdens weekenden waarin feestdagen vallen, zoals Pasen of Hemelvaart, kan het zijn dat je niet meteen de boot mee kan door de vele toeristen die op dat moment het eiland willen bezoeken.

Je leest hier niet alleen de praktische informatie over de boottocht, maar ook de meestgestelde vragen die Texelgangers over boot hebben.

Wil je goed voorbereid naar Texel?
Heb je een bezoek aan Texel op de planning staan? Een goede voorbereiding is het halve werk. Het begint natuurlijk met de heenreis en de boot naar Texel. Lees dit blog goed door zodat je straks zorgeloos op Texel aankomt! Dan kun je daarna geniet van alle activiteiten die er op Texel te doen zijn.

Inhoudsopgave

 1. Kosten overtocht Texel
 2. Vertrektijden boottocht vanaf Den Helder
 3. Vertrektijden boottocht vanaf Texel
 4. Tickets voor overtocht Texel kopen
 5. Parkeren bij veerhaven Den Helder
 6. Adres veerhaven Den helder
 7. Voorzieningen aan boord van de TESO veerdienst
 8. Vloot TESO
 9. Mindervaliden
 10. Veelgestelde vragen over boot Texel
 11. Video sfeerimpressie van de overtocht


1. Kosten overtocht Texel

Als eerste wil je natuurlijk weten wat de prijs van de boottocht is. De kosten voor de veerboot naar Texel verschillen per voertuig. Een kaartje is altijd een retourticket voor de heenreis en terugreis, dus je betaalt de kosten voor de boot alleen bij de terminal in Den Helder. Bij de terugreis vanaf het eiland vindt er geen controle plaats en loop of rij je meteen de boot op. 

De tarieven zijn:

 • Voor auto’s:    € 37,00
 • Voor motors: € 11,00
 • Voor fietsen:   € 5,00
 • Voor voetgangers:   € 2,50

– De auto prijs geldt voor auto’s die maximaal 6,5 meter lang zijn, inclusief een fietsendrager en maximaal 9 personen in de auto.
– Voor vrachtwagens, campers, auto’s met aanhanger of caravan met maximaal 9 inzittenden zijn de kosten voor de boot naar Texel € 7,80 per strekkende meter.
– Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.
– Honden of andere huisdieren zijn gratis.

Foto: TESO

De TESO veerdienst hanteert ook een daltarief. Je kunt op dinsdag, woensdag of donderdag voordeliger de boot naar Texel nemen. Een retour kost op die dagen maar € 25,00. De terugreis mag je op alle dagen van de week maken. Voor motoren is het daltarief op dinsdag, woensdag en donderdag € 8,20. Het voordelige tarief is alleen geldig voor auto’s en motoren. Langere voertuigen, voetgangers en fietsers betalen altijd de normale prijs.

Ben je een echte Texelfan en maak je dus vaker de boottocht naar Texel? Dan is het voordelig om een meerretourticket te kopen. Voor een 5-retourskaart met de auto betaal je € 118,00. Dat is € 23,60 per retour. Er bestaat ook nog een 15-retourskaart, die is nog goedkoper. Het meerrittenticket krijg je in de vorm van een TESO-pas. De prijs voor deze plastic pas is eenmalig € 2,-. Je kunt de pas maximaal één keer per uur voor één voertuig gebruiken. En zijn alle retouren op? Dan kun je de pas altijd opwaarderen bij de terminal in Den Helder of online via de Teso website. Bekijk alle prijzen, daltarief en voordeeltickets.

Teso pas voorbeeld

Heb je de fiets en wandelschoenen mee?
Ontdek dan de vele fietspaden die het eiland rijk is. Met ruim 140 kilometer aan fietspaden kun je door de duinen, bossen en dorpen en beleef je de mooiste fietsroutes. Vergeet ook de wandelschoenen niet, want wandelen kan je ook perfect door de natuur op Texel.


2. Vertrektijden overtocht van Den Helder naar Texel

De boot naar Texel heeft dagelijks veel afvaartijden. Elk uur is er een overtocht met de TESO veerboot. De veerdienst vertrekt op het halve uur vanuit Den Helder. Op zondagen en feestdagen is er een aangepaste dienstregeling.

De vertrektijden met de TESO veerboot van Den Helder naar Texel zijn elk uur van 6.30 t/m 21.30 uur.

Er is dus elk uur een overtocht. De veerboot vertrekt op het halve uur. De afvaartijden voor de boot naar Texel zijn dus:
6:30 | 7: 30 | 8: 30 | 9: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 uur. Op 31 december (oudjaarsdag) vervalt de overtocht van 21.30 uur.

Voorkomen dat je de boot mist?
Bekijk de tips sneller bij de veerboot naar Texel te komen tijdens drukke weekenden.

Veerboot Texel TESO Texelstroom
Prachtig plaatje op de boot die vanaf Den Helder is vertrokken


3. Vertrektijden overtocht van Texel naar Den Helder

De vertrektijden met de TESO veerboot van Texel naar Den Helder van 6.00 t/m 21.00 uur. Er is elk uur een overtocht. De veerboot vertrekt op het hele uur. De afvaartijden voor de boot naar Den Helder zijn dus:
6:00 | 7: 00 | 8: 00 | 9: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 uur. Op 31 december (oudjaarsdag) vervalt de overtocht van 21.00 uur.

De vertrektijden met de TESO veerboot van Texel naar Den Helder zijn elk uur van 6.00 t/m 21.00 uur.

Ook hier geldt dat op maandag, vrijdag, zondag en op feestdagen de boot vaker gaat of volgens een aangepaste dienstregeling vaart. Lees meer over de vertrektijden en dienstregeling.4. Tickets voor overtocht Texel kopen

Tickets voor boot Texel kun je op 2 manieren kopen:

 1. Veerhaven Den Helder
  In de veerhaven van Den Helder bij de terminal kun je een ticket aanschaffen. Er staan een aantal loketten waar met de auto een kaartje kunt kopen. Je kunt er contant, per pin en met creditcard betalen. Zorg er wel voor dat je ruim voor vertrek op de veerhaven bent.  Dit in verband met extra wachttijd bij de verkooploketten. 
 2. Online via TESO
  Je kunt ook vooraf online een ticket kopen via TESO.nl. Betalen via de website van TESO kan per iDeal, Visa en MasterCard.  Het mooie van een online ticket is dat je meteen je kenteken kunt invoeren. Als je dan bij de veerhaven aankomt, rij je meteen door. Dat versnelt ook de doorstroom, ideaal!
Kosten boot Texel bij veerhaven Den Helder

Zorg ervoor dat je ruim van te voren op de veerhaven van Den Helder bent. Op drukke dagen staan er lange wachtrijen bij de loketten.

Drukte bij veerhaven Den Helder

5. Parkeren bij de boot in Den Helder

Wil je zonder auto de overtocht met de boot naar Texel maken? Naast de veerhaven in Den Helder is een gratis parkeerplaats. Het parkeerterrein is niet groot en helaas altijd snel vol. Daarom is er in de omgeving van de terminal ook gratis parkeergelegenheid. Betaald en bewaakt parkeren is verder ook mogelijk in het centrum van Den Helder.

Parkeerplaats veerhaven Den Helder veerhaven Boot Texel
De parkeerplaats naar de veerhaven van Den Helder.
Foto: Schulpengat.nl

Om naast de terminal voor de boot naar Texel te parkeren, volg je in Den Helder de route ‘P Texel’, ‘Afhalen + Wegbrengen’. Voer in je navigatiesysteem Havenplein, Den Helder in. De ingang naar de boot is naast parkeerplaats. Dit parkeerterrein is onbewaakt is en heeft een beperkt aantal plaatsen. Reserveren is helaas niet mogelijk.

Kaart parkeren boot Texel

Parkeren in omgeving
Als het parkeerterrein naast de terminal vol is, kun je in de omgeving gratis parkeren. Bijvoorbeeld op de parkeerterreinen Willemsoord-Noord en Willemsoord-Zuid. Deze parkeergebieden liggen op zo’n 10 minuten lopen van de veerhaven voor de boot naar Texel. Voer in je navigatiesysteem Willemsoord, Den Helder in. Ook dit is een onbewaakt parkeerterrein. Let er op dat parkeren op het nabij gelegen terrein van het Marinemuseum niet is toegestaan. Lees meer over de parkeermogelijkheden.


6. Adres veerhaven Den Helder

Het adres voor de TESO veerhaven in Den Helder is Havenplein 3, 1781 AB Den Helder.

Heb je geen navigatie?
Als je geen navigatiesysteem hebt, dan is dit de beste routebeschrijving (vanaf de N9).

 • Ga naar rechts bij de eerste stoplichten in Den Helder, de Havenweg op.
 • Neem vervolgens de eerste afslag naar links en ga Het Nieuwe Diep op.
 • Na ongeveer 300 meter neem je de eerste rechts.
 • Rij deze uit tot je op het parkeerterrein van de veerhaven komt.
Luchtfoto boot Texel Den Helder

7. Voorzieningen aan boord van de TESO veerdienst

De veerboot heeft een echte Texelse beleving. Natuurlijke kleuren en elementen van de Wadden en de duinen van Texel zijn verwerkt in het interieur. Je krijgt hierdoor meteen het eilandgevoel op het schip. Door de grote ramen heb je prachtige uitzicht over de Waddenzee. Buiten zijn er verschillende zonneterrassen met uitzicht op Den Helder en Texel. Binnen is er een buffet en een shop. Ook zijn er houten strandpalen waar je je telefoon kunt opladen. De hele boot beschikt over gratis wifi.

Binnenkant boot Texel Texelstroom

Ga je met de auto over? Dan parkeer je je auto op het voertuigdek. Medewerkers van TESO staan voor je klaar om je te begeleiden. Sta je geparkeerd? Zorg er dan voor dat je auto op de handrem staat. En zet je alarm uit tijdens de overtocht naar Texel. Door de beweging van het schip is de kans groot dat je alarm afgaat.

Buiten op het zonnedek van de overtocht naar Texel

In de salon vind je het buffet. Je kunt er drinken, soep en belegde broodjes krijgen. En natuurlijk het lokale Texelse bier en een Texelse koek in de vorm van het eiland. Op de boot van en naar Texel heb je ook een souvenirshop. Je kunt er verschillende spullen kopen zoals sleutelhangers, knuffels, ansichtkaarten en natuurlijk een miniatuurexemplaar van de TESO veerboot. Lees wat je allemaal op de veerhaven in Den Helder kunt doen.

De boottocht naar Texel begint met een echt Texels biertje!

Activiteit bierbrouwerij Texel producten Skuumkoppe

In de stemming gekomen door de boot?
Heb je door de overtocht zin in een dagje strand gekregen? Ontspan bij één van de 5 beste strandtenten van Texel. Of bekijk de plattegrond van Texel en ga op zoek naar leuke restaurants.


8. Vloot TESO

De TESO vaart al sinds 1907 tussen Texel en Den Helder. De veerdienst heeft momenteel 2 boten, de Dokter Wagemaker en de Texelstroom. De Texelstroom is de nieuwste veerboot van TESO. Het schip vaart sinds de zomer van 2016 en is de vervanger van de Schulpengat.

Veerboot Texelstroom TESO Texel

De Texelstroom is 135 meter  lang en bijna 28 meter breed. De boot is daarmee breder dan de Dokter Wagemaker. Het schip kan 380 voertuigen en 1750 passagiers meenemen. De Texelstroom is innovatief en  milieuvriendelijk. Zuinig en duurzaam varen is het uitgangspunt. De nieuwe veerboot naar Texel vaart op CNG (gecomprimeerd aardgas), groene walstroom en zonne-energie. Hierdoor stoot de boot 20 procent minder CO2 uit en is er geen sprake van roet-emissie. Ook wordt er ‘grijs’ water gebruikt aan boord. Water dat wegspoelt bij het handen wassen, wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Verder bezit de Texelstroom 700 vierkante meter zonnepanelen (462 om precies te zijn) die de Texelse veerboot voor 10% van elektriciteit voorzien.

Zonnepanelen op de nieuwe veerboot Texel
De zonnepanelen op het dak van de Texelstroom

Bekijk de video van De Texelstroom die voor het eerst aankomt op Texel.

De Dokter Wagemaker is de reserveboot van TESO. Het schip is ruim 130 meter lang en bijna 23 meter breed en vernoemd naar de Texelse huisarts en oprichter van TESO. De veerboot kan 300 voertuigen en 1750 passagiers van en naar Texel meenemen. In 2017 heeft het schip bij het groot onderhoud een nieuw uiterlijk gekregen. De veerboot is opnieuw geschilderd en heeft nu een uiterlijk dat gelijk is aan de Texelstroom. Het grote groen- en geelgekleurde logo aan de zijkant is een stuk kleiner geworden en er zijn, net als bij de Texelstroom, horizontale zwarte lijnen aan de zijkant gekomen.

Veerboot Dokter Wagemaker TESO Texel

9. Mindervaliden op boot Texel

Om de overtocht ook voor mindervaliden zo prettig mogelijk te laten verlopen, biedt TESO deze reizigers diverse voorzieningen op de veerhavens en aan boord. 

Op de veerhavens in Den Helder en op Texel
Op het veerhaventerrein vind je toiletten die zijn ingericht voor rolstoelgebruikers en die goed toegankelijk zijn voor mindervalide reizigers. Je kunt op de veerhavens ook gebruikmaken van rolstoelen. De schepen hebben verder een hellingbaan, die je kunt gebruiken als je in een rolstoel zit of niet goed ter been bent. Binnen zijn er liften om naar de salon te komen.

Ben je met de auto als mindervalide?
Als lopen niet gemakkelijk gaat, kun je je auto in de veerhaven op het opstelterrein beneden parkeren (bij de oprit links aanhouden). Je hoeft dan geen gebruik te maken van een trap om bij de kiosk ‘Bij de Boot’ en de toiletten te komen.

Mindervaliden boot Texel

Mindervalide voorzieningen op de schepen
De liften aan boord van de Texelstroom bevinden zich op de kopeinden van de schepen. Hierdoor is het makkelijker om iemand met de auto bij de lift op te stellen. Vanuit de auto is dan ook eenvoudig de lift te bereiken, ook met een rolstoel. Aan boord van de Dokter Wagemaker zijn 4 personenliften die je vanaf de fietsengang en vanaf de autodekken naar het passagiersdek brengen. Op het passagiersdek bevinden zich de toiletten speciaal voor rolstoelgebruikers. Ze zijn gemakkelijk toegankelijk voor elke reiziger met een beperking. Op de schepen zijn nergens drempels, zodat de zonneterrassen en balkons goed toegankelijk zijn. Alle informatie vind je op de website van TESO.


10. Veelgestelde vragen over boot Texel

Benodigde tijd: 2 minuten.

 1. Wat zijn de wachttijden voor de boot naar Texel?

  In principe zijn er geen wachttijden om de overtocht naar Texel te maken. Er kunnen zo’n 300 tot 350 auto’s op de boot, dus iedereen die staat te wachten, kan mee met de TESO veerdienst. Tenzij je natuurlijk net de boot mist, dan moet je een uur wachten, aangezien er één keer per uur een veerboot naar Texel vertrekt. Wel kan het tijdens drukke weekenden, zoals met Pasen en Pinksteren, zo zijn dat je niet meer mee kan met de overtocht. Maar meestal zet de TESO dan een extra boot in, dus is de wachttijd een half uur. Voor voetgangers zijn er nooit wachttijden. 
  Tip! Check vooraf de afvaartijden van de TESO. Dan kun je daar de heenreis op afstemmen.

 2. Kan ik voor de boot naar Texel reserveren?

  Nee, het is niet mogelijk om een plaats op de TESO veerboot te reserveren. Als je met de boot mee wilt, kun je het beste:
  – vooraf online een ticket kopen.
  – goed de vertrektijden checken zodat je je heenreis erop af kunt stemmen.

  Lees ons gehele blog om zorgeloos op Texel aan te komen.

 3. Kan ik korting op de boot naar Texel krijgen?

  Er zijn in principe geen speciale kortingen voor de TESO boot. Wel geldt er op dinsdag, woensdag en donderdag een daltarief voor de overtocht. En ga je vaker met de boot naar Texel? Dan is het voordelig om een meerretourticket te kopen. Kinderen en huisdieren zijn altijd gratis.
  Tip! Wil je een gratis bootreis? Boek dan 3 maanden voor aankomst online je verblijf bij vakantiepark De Krim en ontvang een gratis bootticket voor je auto.

 4. Wanneer zijn de extra afvaarten van de TESO dienstregeling?

  Vaak zijn met drukke weekenden, zoals met Pasen en Pinksteren, extra afvaarten van en naar Texel. De TESO zet dan een extra boot in en er is elk half uur een overtocht naar Texel. Bekijk teso.nl voor de actuele extra vertrektijden.

 5. Wanneer komt de boot op Texel aan?

  De boot naar Texel doet er ongeveer 20 minuten over om de overtocht naar Texel te maken. Vanaf Den Helder is er elk uur een afvaart van 6.30 t/m 21.30 uur. De aankomsttijd op Texel is dan dus om 6.50 t/m 21.50 uur.

 6. Wat is het tarief voor fietsen op de boot naar Texel?

  Een overtocht naar Texel met de fiets kost € 5,00. Er zijn ook veel fietsverhuurders op Texel. Je vindt ze direct bij aankomst op Texel en in vrijwel alle dorpen. Bij veel fietsverhuurders kan je een fiets online reserveren en wordt de fiets door de fietsverhuur naar je accommodatie gebracht. Met ruim 140 kilometer aan fietspaden ga je door de duinen, bossen en dorpen. Ontdek Texel langs de vele fietspaden die het eiland rijk is.


Sfeerimpressies overtocht Texel

Wil je vast in de stemming komen? Check dan dit filmpje en ervaar hoe de veerdienst de overtocht maakt. In deze video vaart de boot van Texel naar Den Helder.

De veerboot heeft een echte Texelse beleving. Je krijgt hierdoor meteen het eilandgevoel op het schip!