Schepen TESO veerdienst

TESO is al sinds 1907 de veerdienst tussen Den Helder en Texel. De vloot bestaat momenteel uit 2 boten, de Dokter Wagemaker en de Texelstroom. De Texelstroom is de nieuwste veerboot van TESO. Het schip vaart sinds de zomer van 2016 en is de vervanger van de Schulpengat.

Veerboot Texelstroom

De Texelstroom (2015) is 135 meter  lang en bijna 28 meter breed. De boot is daarmee breder dan de Dokter Wagemaker. Het schip kan 380 voertuigen en 1750 passagiers meenemen. De Texelstroom is innovatief en  milieuvriendelijk. Zuinig en duurzaam varen is het uitgangspunt. De nieuwe veerboot naar Texel vaart op CNG (gecomprimeerd aardgas), groene walstroom en zonne-energie. Hierdoor stoot de boot 20 procent minder CO2 uit en is er geen sprake van roet-emissie. Ook wordt er ‘grijs’ water gebruikt aan boord. Water dat wegspoelt bij het handen wassen, wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Verder bezit de Texelstroom 700 vierkante meter zonnepanelen (462 om precies te zijn) die de Texelse veerboot voor 10% van elektriciteit voorzien.

In het interieur van de boot zijn natuurlijke elementen en de kleuren van het waddengebied en de duinen van Texel zijn verwerkt. Je krijgt hierdoor meteen het eilandgevoel tijdens de overtocht van Den Helder naar Texel. Bekijk het interieur!

Veerboot Texelstroom TESO Texel

Veerboot Dokter Wagemaker

De Dokter Wagemaker (2005) is de reserveboot van TESO. Het schip is ruim 130 meter lang en bijna 23 meter breed en vernoemd naar de Texelse huisarts en oprichter van TESO. De veerboot kan 300 voertuigen en 1750 passagiers van en naar Texel meenemen. In 2017 heeft het schip bij het groot onderhoud een nieuw uiterlijk gekregen. De veerboot is opnieuw geschilderd en heeft nu een uiterlijk dat gelijk is aan de Texelstroom. Het grote groen- en geelgekleurde logo aan de zijkant is een stuk kleiner geworden en er zijn, net als bij de Texelstroom, horizontale zwarte lijnen aan de zijkant gekomen.

Veerboot Dokter Wagemaker TESO Texel

Veerboot Schulpengat

De Schulpengat (1990) was voordat de Teelstroom er was, de reserveboot van TESO. Het schip maakt in 2018 haar laatste overtocht van Texel naar Den Helder en is inmiddels gesloopt. De dubbeldekse boot was ruim 110 meter lang en 19 meter breed. De veerboot kon 240 voertuigen en 1350 passagiers van en naar Texel meenemen.

Veerboot Schulpengat TESO Texel

Meer weten over de geschiedenis van TESO?

Op schulpengat.nl voor meer informatie over het roemrijke verleden van de veerboten naar Texel.

Vertrektijden & prijzen boot Texel

Wil je meer weten over de TESO veerdienst Texel? Lees alles over de overtocht naar Texel zoals prijzen en vertrektijden.