Dorpen op Texel

Dorpen op Texel

Texel heeft 7 dorpen. Elk dorp heeft zijn eigen karakter en charme, en zijn eigen winkels, restaurants, cafés en bezienswaardigheden. Neem de tijd en ontdek Den Burg, Den Hoorn, De Cocksdorp, De Koog, Oosterend, Oudeschild en De Waal.

Dorp Den Burg Texel

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van Texel en telt ruim 7000 inwoners, ongeveer de helft van het totaal aantal inwoners van het eiland. Er is genoeg te doen. Je vindt er leuke winkels, gezellige terrassen, maar ook historische panden, een museum en bioscoop. Ook is er een openluchtzwembad. Er zijn verder genoeg goede restaurants waar je van Texelse specialiteiten producten kunt genieten.

Dorp Den Hoorn Texel

Den Hoorn

Den Hoorn ligt in het zuiden van Texel. Het kenmerkt zich door de knusse straatjes en het witte kerkje. Je krijgt het gevoel alsof je even terug in de tijd gaat. Het is ook een echt kunstenaarsdorpje. Er zijn meerdere galeries en ieder jaar in juni pakt het dorp flink uit met de cultuurmaand Lange Juni. Den Hoorn grenst aan het Nationaal Park Duinen van Texel en is vlakbij het bos en strand.

Dorp De Koog Texel

De Koog

De Koog is de badplaats van Texel. Het is een gezellig dorp met vele terrasjes, restaurants en winkeltjes. Het strand is op loopafstand van het centrum. Het dorp ligt tegen het natuurgebied Nationaal Park Duinen aan, waar je prachtig kunt wandelen en fietsen. Het is een ook een echte hotspot voor surfers. En houd je van stappen? Dan moet je natuurlijk ook in De Koog zijn.

Huisjes in de Cocksdorp op Texel

De Cocksdorp

De Cocksdorp is de meest noordelijke plaats op Texel en staat bekend om de vuurtoren en de zeehonden. In de omgeving bevinden zich meerdere vakantieparken. Het noordelijk duingebied heeft veel mooie wandelroute, waar je prachtige vogels kunt spotten. Je mag daar allen niet zwemmen door gevaarlijke stroming. Vanaf De Cocksdorp gaat een veerboot naar Vlieland.

Haven Dorp Oudeschild Texel

Oudeschild

Oudeschild is een plaats in het oosten van Texel en staat vooral bekend om de haven, waar zowel recreatievaartuigen als vissersschepen een ligplaats hebben. Ook het juttersmuseum Kaap Skil is in het dorp gevestigd. Een vaart met de vissersschepen is hier een aanrader, evenals het vissen op krabben. Je hebt er verschillende winkels waar je heerlijk vis kunt eten.

Dorp Oosterend Texel

Oosterend

Oosterend ligt aan de oostkant van Texel en telt 1700 inwoners. Het is een religieus dorp met 3 kerken. Vroeger had Oosterend een eigen haven, maar deze is in de 19e eeuw verzand. Even ten noorden van Oosterend staat de grote poldermolen Het Noorden. Ten westen staat aan de Waddenzee Kaap Oosterend, een passief visueel herkenningspunt voor de scheepvaart.

Dorp De Waal Texel

De Waal

De Waal ligt centraal op Texel. Met nog geen 500 inwoners is het het kleinste dorp van het eiland. De bijzondere huisjes en de rust zijn kenmerkend voor De Waal. Er staan ook een aantal prachtige boerderijen en oude woningen. Het cultuurhistorisch museum van Texel staat ook in De Waal. En vlakbij het dorp is het Sommeltjespad wat erg leuk is voor kinderen.

Liever op de kaart van Texel zoeken? Bekijk alle verblijven!

Booking.com