Natuur op Texel

Voor zo’n klein eiland heeft Texel behoorlijk wat groen. De natuur op Texel is uniek door de vele verschillende landschappen. Een kleurrijk duingebied, dicht dennenbos, heide, lange stranden en het wad. Maar ook de akkers, weilanden en polders. Texel is een ideaal leefgebied voor een groot aantal vogelsoorten, waaronder veel trekvogels. Ontdek waar je de vogels kunt spotten, waar de beste plek is voor een wandelingfietstocht of picknick.


Vogels

Vogel natuur Texel

Met ruim 300 vogelsoorten is Texel de beste plek van Nederland om vogels te spotten. Door de ligging op de grens van de Noordzee en de Waddenzee is Texel de ideale plek voor trekvogels. Ben je een echte vogelspotter? Bezoek dan de verschillende vogelkijkhutten. De beste tijd om vogels te bekijken, is in het voor- en najaar.


Schapen

Schaap lammetje natuur Texel

Op Texel leven wel 14.000 schapen. Je ziet ze overal. De Texelaar is het eigen ras op het eiland. Schapenboeren zijn vooral in het voorjaar druk als de lammetjes worden geboren. Als deze voor het eerst naar buiten gaan, zijn geweldig om naar te kijken. Al dartelend en springend gaan ze het weiland door. Je kunt ze ook het hele jaar door knuffelen, echt een aanrader!


Zeehonden

Zeehond strand Texel

Zeehonden zijn het symbool van de Waddenzee. Voor de kust van Texel leven grote groepen. Het lage water en vele zandbanken zijn ideaal om in de zon uit te rusten of de jongen groot te brengen. Het is belangrijk dat ze niet gestoord worden. Bij gevaar vlucht de moeder alleen, waardoor het jong zijn moeder kwijtraakt. Deze zogenoemde huilers worden vaak gevonden en naar Ecomare gebracht om gevoed en verzorgd te worden. Wil je graag een zeehond spotten? Boek dan een zeehondentocht.


Schotse hooglanders

Schotse Hooglanders natuur wandelen Bollekamer Texel

In het natuurgebied  Bollekamer en De Geul van Nationaal Park Duinen grazen Schotse Hooglanders. Volgens Staatsbosbeheer helpen de Hooglanders bij het terugdringen van de verruiging in de duinen. Hun geknabbel moet het landschap open houden en ervoor zorgen dat snelgroeiende planten en struiken niet gaan overheersen. Schotse hooglanders reageren heel ontspannen op mensen. Ze kijken vaak even op en grazen dan snel weer verder. Het blijven wel wilde dieren, dus houd afstand.