Boot naar Texel

Dit is alles wat je over de boot Texel moet weten – een compact overzicht van alle informatie over de TESO veerdienst bootreis van Den Helder naar Texel. Lees alles over de kosten, afvaartijden, parkeren en TESO voorzieningen.

Korting voor boot naar Texel

Texel is prima te bereiken. De boot naar Texel is elke dag vanaf Den Helder en duurt ongeveer 20 minuten. Ook vanaf Texel gaat er elke dag een afvaart. De overtocht wordt uitgevoerd door TESO, dat staat voor Texels Eigen Stoomboot Onderneming. Je kunt met de fiets, auto, motor of als voetganger de oversteek maken. De veerboot is groot genoeg, dus je kunt altijd wel aan boord. Alleen tijdens weekenden waarin feestdagen vallen, zoals Pasen of Hemelvaart, kan het zijn dat je niet meteen op de boot mee kan door de vele toeristen die op dat moment het eiland willen bezoeken.

Je leest hier niet alleen de praktische informatie over bootreis Texel, maar ook de meestgestelde vragen die Texelgangers over de afvaart hebben.


Kosten boot Texel

Als eerste wil je natuurlijk weten wat de prijs van de bootreis is. De kosten voor de TESO veerdienst naar Texel verschillen per voertuig. Een kaartje is altijd een retourticket voor de heenreis en terugreis, dus je betaalt de kosten voor de boot alleen bij de terminal in Den Helder. Bij de terugreis vanaf het eiland vindt er geen controle plaats en loop of rij je meteen de boot op. 

De TESO tarieven zijn:

 • Voor auto’s:    € 37,00
 • Voor motors: € 11,00
 • Voor fietsen:   € 5,00
 • Voor voetgangers:   € 2,50

– De auto prijs geldt voor auto’s die maximaal 6,5 meter lang zijn, inclusief een fietsendrager en maximaal 9 personen in de auto.
– Voor vrachtwagens, campers, auto’s met aanhanger of caravan met maximaal 9 inzittenden zijn de kosten voor de boot naar Texel € 7,80 per strekkende meter.
– Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.
– Honden of andere huisdieren zijn gratis.

Bekijk alle prijzen

De TESO veerdienst hanteert ook een daltarief

Je kunt op dinsdag, woensdag of donderdag voordeliger de TESO nemen. Een retour kost op die dagen maar € 25,00. De terugreis mag je op alle dagen van de week maken. Voor motoren is het daltarief op dinsdag, woensdag en donderdag € 8,20. Het voordelige tarief is alleen geldig voor auto’s en motoren. Langere voertuigen, voetgangers en fietsers betalen altijd de normale prijs.

Ben je een echte Texelfan en ga je dus vaker met de boot naar Texel? Dan is het voordelig om een meerretourticket te kopen. Voor een 5-retourskaart met de auto betaal je € 118,00. Dat is € 23,60 per retour. Er bestaat ook nog een 15-retourskaart, die is nog goedkoper. Het meerrittenticket krijg je in de vorm van een TESO-pas. De prijs voor deze plastic pas is eenmalig € 2,-. Je kunt de pas maximaal één keer per uur voor één voertuig gebruiken. En zijn alle retouren op? Dan kun je de pas altijd opwaarderen bij de terminal in Den Helder of online via de TESO website. 

Bekijk het daltarief en voordeeltickets


Afvaartijden boot van Den Helder naar Texel

De overtocht heeft dagelijks veel afvaartijden. Elk uur is er een overtocht naar Texel met de TESO veerboot. De veerdienst vertrekt op het halve uur vanuit Den Helder. Op zondagen en feestdagen is er een aangepaste dienstregeling.

De vertrektijden met de TESO veerdienst van Den Helder naar Texel zijn elk uur van 6.30 t/m 21.30 uur.

Er is dus elk uur een overtocht. De boot Texel vertrekt op het halve uur. De afvaartijden voor de boot naar Texel zijn dus:
6:30 | 7: 30 | 8: 30 | 9: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 uur. Op 31 december (oudjaarsdag) vervalt de overtocht van 21.30 uur. 

Lees meer over de vertrektijden en dienstregeling


Afvaartijden boot van Texel naar Den Helder

De vertrektijden met de TESO veerdienst van Texel naar Den Helder van 6.00 t/m 21.00 uur. Er is elk uur een overtocht. De veerboot vertrekt op het hele uur. De afvaartijden voor de boottocht naar Den Helder zijn dus:
6:00 | 7: 00 | 8: 00 | 9: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 uur. Op 31 december (oudjaarsdag) vervalt de overtocht van 21.00 uur.

De vertrektijden met de TESO veerdienst van Texel naar Den Helder zijn elk uur van 6.00 t/m 21.00 uur.

Ook hier geldt dat op maandag, vrijdag, zondag en op feestdagen de boot vaker gaat of volgens een aangepaste dienstregeling vaart. 

Lees meer over de vertrektijden en dienstregeling

Voorkomen dat je de boot mist?
Bekijk de tips sneller bij de veerdienst naar Texel te komen tijdens drukke weekenden.


Tickets voor boot Texel kopen

Tickets voor de overtocht kun je op 2 manieren kopen:

 1. Veerhaven Den Helder
  In de veerhaven van Den Helder bij de terminal kun je een ticket aanschaffen. Er staan een aantal loketten waar met de auto een kaartje kunt kopen. Je kunt er contant, per pin en met creditcard betalen. Zorg er wel voor dat je ruim voor vertrek op de veerhaven bent.  Dit in verband met extra wachttijd bij de verkooploketten. 
 2. Online via TESO
  Je kunt ook vooraf online een ticket kopen via TESO.nl. Betalen via de website van TESO kan per iDeal, Visa en MasterCard.  Het mooie van een online ticket is dat je meteen je kenteken kunt invoeren. Als je dan bij de veerhaven aankomt, rij je meteen door. Dat versnelt ook de doorstroom, ideaal!

Zorg ervoor dat je ruim van te voren op de veerhaven van Den Helder bent. Op drukke dagen staan er lange wachtrijen bij de loketten.


Parkeren voor bootreis Texel in Den Helder

Wil je zonder auto de overtocht naar Texel maken? Naast de veerhaven in Den Helder is een gratis parkeerplaats. Het parkeerterrein is niet groot en helaas altijd snel vol. Daarom is er in de omgeving van de terminal ook gratis parkeergelegenheid. Betaald en bewaakt parkeren is verder ook mogelijk in het centrum van Den Helder.

Om naast de terminal voor de TESO veerdienst naar Texel te parkeren, volg je in Den Helder de route ‘P Texel’, ‘Afhalen + Wegbrengen’. Voer in je navigatiesysteem Havenplein, Den Helder in. De ingang naar de boot is naast parkeerplaats. Dit parkeerterrein is onbewaakt is en heeft een beperkt aantal plaatsen. Reserveren is helaas niet mogelijk.

Kaart parkeren boot Texel

Parkeren in omgeving
Als het parkeerterrein naast de terminal vol is, kun je in de omgeving gratis parkeren. Bijvoorbeeld op de parkeerterreinen Willemsoord-Noord en Willemsoord-Zuid. Deze parkeergebieden liggen op zo’n 10 minuten lopen van de veerhaven. Voer in je navigatiesysteem Willemsoord, Den Helder in. Ook dit is een onbewaakt parkeerterrein. Let er op dat parkeren op het nabij gelegen terrein van het Marinemuseum niet is toegestaan. 

Lees meer over de parkeermogelijkheden


Adres veerhaven Den Helder

Het adres voor de TESO veerhaven in Den Helder is Havenplein 3, 1781 AB Den Helder.

Heb je geen navigatie?
Als je geen navigatiesysteem hebt, dan is dit de beste routebeschrijving (vanaf de N9).

 • Ga naar rechts bij de eerste stoplichten in Den Helder, de Havenweg op.
 • Neem vervolgens de eerste afslag naar links en ga Het Nieuwe Diep op.
 • Na ongeveer 300 meter neem je de eerste rechts.
 • Rij deze uit tot je op het parkeerterrein van de veerhaven komt.


Wil je goed voorbereid naar Texel?
Heb je een bezoek aan Texel op de planning staan? Een goede voorbereiding is het halve werk. Het begint natuurlijk met de heenreis en de overtocht naar Texel. Lees dit blog goed door zodat je straks zorgeloos op Texel aankomt! Dan kun je daarna geniet van alle activiteiten die er op Texel te doen zijn.

10. Veelgestelde vragen overtocht Texel

 1. Wat zijn de wachttijden voor de overtocht naar Texel?

  In principe zijn er geen wachttijden om de overtocht naar Texel te maken. Er kunnen zo’n 300 tot 350 auto’s op de TESO, dus iedereen die staat te wachten, kan mee met de veerdienst. Tenzij je natuurlijk net de boot mist, dan moet je een uur wachten, aangezien er één keer per uur een overtocht naar Texel is. Wel kan het tijdens drukke weekenden, zoals met Pasen en Pinksteren, zo zijn dat je niet meer mee kan met de overtocht. Maar meestal zet de TESO dan een extra boot in, dus is de wachttijd een half uur. Voor voetgangers zijn er nooit wachttijden. 
  Tip! Check vooraf de afvaartijden van de TESO. Dan kun je daar de heenreis op afstemmen.

 2. Kan ik voor de boot naar Texel reserveren?

  Nee, het is niet mogelijk om een plaats op de TESO veerdienst te reserveren. Als je met de boot mee wilt, kun je het beste:
  – vooraf online een ticket kopen.
  – goed de vertrektijden checken zodat je je heenreis erop af kunt stemmen.

  Lees ons gehele blog om zorgeloos op Texel aan te komen.

 3. Kan ik korting op de boot naar Texel krijgen?

  Er zijn in principe geen speciale kortingen voor de TESO. Wel geldt er op dinsdag, woensdag en donderdag een daltarief voor de overtocht. En ga je vaker naar Texel? Dan is het voordelig om een meerretourticket te kopen. Kinderen en huisdieren zijn altijd gratis.
  Tip! Wil je een gratis bootreis? Boek dan 3 maanden voor aankomst online je verblijf bij vakantiepark De Krim en ontvang een gratis bootticket voor je auto.

 4. Wanneer zijn de extra afvaarten van de TESO dienstregeling?

  Vaak zijn met drukke weekenden, zoals met Pasen en Pinksteren, extra afvaarten van en naar Texel. De TESO maakt dan elk half uur een overtocht naar Texel. Bekijk teso.nl voor de actuele extra vertrektijden.

 5. Wanneer komt de TESO op Texel aan?

  De TESO doet er ongeveer 20 minuten over om de overtocht naar Texel te maken. Vanaf Den Helder is er elk uur een afvaart van 6.30 t/m 21.30 uur. De aankomsttijd op Texel is dan dus om 6.50 t/m 21.50 uur.

 6. Wat is het tarief voor fietsen voor de bootreis naar Texel?

  Een boottocht naar Texel met de fiets kost € 5,00. Er zijn ook veel fietsverhuurders op Texel. Je vindt ze direct bij aankomst op Texel en in vrijwel alle dorpen. Bij veel fietsverhuurders kan je een fiets online reserveren en wordt de fiets door de fietsverhuur naar je accommodatie gebracht. Met ruim 140 kilometer aan fietspaden ga je door de duinen, bossen en dorpen. Ontdek Texel langs de vele fietspaden die het eiland rijk is.