Verborgen parels op Texel

Met de prachtige natuurgebieden en stranden, maar ook de musea, Ecomare en de vuurtoren is Texel echt een bezienswaardigheid. Maar als je verder kijkt dan de grote, bekende locaties tref je een aantal prachtige verborgen juweeltjes en bijbehorende verhalen aan die je zullen verrassen.


Parel Hoge berg Texel

De hoge berg

Met de hoogte valt wel mee. Zo’n 15 meter boven het zeeniveau. Het is ontstaan door kleiopstuwingen in de ijstijd. Vanaf de top heb je prachtig uitzicht op de dorpen, de Waddenzeekust en de Noordzeekust. En dan zie je hoe veelzijdig het eiland is met strand, duinen, bos en weilanden.

Texel activiteiten restaurant musea

Molen het Noorden

Bij inpoldering van de noordoostelijke gebieden van Texel bleek in 1878 een grote molen nodig om het gebied te bemalen. Dat is de poldermolen Het Noorden geworden. Hij is genoemd naar de gelijknamige polder die hij droog maalt. De molen ligt ten noorden van het dorp Oosterend.

Wadden strand Texel

Waddenstrandje

Bij inpoldering van de noordoostelijke gebieden van Texel bleek in 1878 een grote molen nodig om het gebied te bemalen. Dat is de poldermolen Het Noorden geworden. Hij is genoemd naar de gelijknamige polder die hij droog maalt. De molen ligtten noorden van het dorp Oosterend.

Witte kerkje van Den Hoorn op Texel

Skyline Den Hoorn

Den Hoorn ligt in het zuiden van Texel. Het grenst direct aan Nationaal Park Duinen. Het is een bijzonder dorpje, alsof je teruggaat in de tijd. Vanaf het Lagewegje heb je een prachtig uitzicht op de kerk van Den Hoorn. Vooral met zonsondergang kan het echt magisch zijn.

Parel Polder Waalenburg Texel

Polder Waalderburg

De polder Waalenburg ligt ten noorden van Den Burg en de polder Eijerland in. De polder is vier eeuwen oud. De omringende dijken bestaan nog voor een groot deel. De polder is voor een deel landbouwgrond, en voor een deel natuurreservaat van Natuurmonumenten.