Wandelen op Texel

Wandelend Texel verkennen is echt genieten. Kom tot rust in de prachtige bossen, duinen en natuurparken. Texel kent diverse wandelroutes, van ongerepte natuurpaden tot verharde wegen. Je kunt er ook geweldig fietsen. Ontdek de natuur, bomen, planten en spot de vele vogels die Texel kent.


Nationaal Park Duinen

Alle wandelroutes liggen in het Nationaal Park Duinen van Texel. Het park ligt aan het noordwesten van het eiland en is zo’n 43 km² groot. Binnen het duingebied liggen verschillende natuurgebieden zoals De Hors, De Muy en als hoogtepunt De Slufter.


Het Alloo

Het Alloo wandelen route Nationaal Park Duinen texel

Natuurpad Alloo laat je kennismaken met de natuur van de Texelse duinen. Het pad voert door duinen, bos en landbouwgebied. Loop langs de oevers van een duinrel en passeer bloemrijk grasland waar veel vogels broeden.

De Dennen

Wandelen route natuur Dennen Texel

De Dennen is het deel van het Nationaal Park Duinen van Texel met de meeste mogelijkheden om in de natuur te recreëren. Je kunt er volop wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken. Er is ook een barbecueterrein.

De Mient

De Mient wandelen route Nationaal Park Duinen texel

De Mient ligt in het Nationaal Park Duinen van Texel. Het was vroeger een nat heidegebied. Er liep vee en er werd heide gewonnen als brandstof. Later zijn er weilanden aangelegd en is er productiebos aangepland.

Eierland

Eierland wandelen route Nationaal Park Duinen texel

Eierland, het noordelijkste deel van Texel, is een oase van rust en ruimte. Een bezoek aan dit deel van het Nationaal Park Duinen van Texel betekent lekker uitwaaien en struinen door een verrassend gevarieerd landschap.

Bollekamer

Schotse Hooglanders natuur wandelen Bollekamer Texel

Weinig plaatsen in het Nationaal Park Duinen van Texel zijn zo afwisselend als het duingebied van De Geul en Bollekamer. Bijvoorbeeld de strandvlakte De Hors, waar de natuur nog steeds nieuwe duinen maakt.

Fonteinsnol

Kinderactiviteit wandelen uitkijktoren Fonteinsnol Texel

Leg de klemtoon niet verkeerd. Fonteinsnol is een hoge duin (nol) aan een waterbron (fontein). De uitkijktoren die nu op het duin staat, ligt vlakbij de plek waar vroeger de waterbron was. Je vindt er ook een oorlogsmonument.

 Outdoor algemeen