Wat te doen op Texel: 18 activiteiten!

Activiteiten doen Texel

Activiteiten op Texel, op het grootste Waddeneiland van Nederland is er genoeg te doen. Het strand is 27 kilometer lang en is meer dan 130 kilometer aan wandelroutes en fietspaden. Maar dit is natuurlijk niet alles wat Texel te bieden heeft, in tegendeel zelfs. Texel is het perfecte eiland voor cultuurliefhebbers. En ook op culinair gebied heeft het eiland genoeg te bieden.  Zie hier een overzicht van een aantal leuke activiteiten op Texel.


Lammetjes knuffelen

Activiteit lammetjes knuffelen Texel

Denk je aan Texel, dan denk je natuurlijk aan lammetjes. Schattige wollige lammetjes, dartelend en springend in het weiland. Het liefst wil je ze aaien en knuffelen. Het kan op Schapenboerderij Texel. Begin je weekendje weg op Texel meteen met deze leuke activiteit. Op de boerderij maak je kennis met de schapenhouderij en het boerenleven. In de stal loop je tussen de schapen en maak je kennis met de lammetjes. Er lopen ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony’s en een ezel rond. En dagelijks is er een demonstratie schapendrijven met honden.


Ecomare

Zeehond strand Texel

Ecomare op Texel is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park van Texel. Via Ecomare kun je ook het duinpark bezoeken. Je kunt er uren rondstruinen en van alles te weten komen over de natuur van de wadden en de Noordzee. Nadat je alles hebt bezocht en gedaan hebt kun je heerlijk uitblazen in het restaurant.


Bierbrouwerij

Activiteit bierbrouwerij Texel producten Skuumkoppe

Texelse bierbrouwerij is de bekendste brouwerij van het eiland. Het beroemde Skuumkoppe komt hier vandaan. Wie nieuwsgierig is hoe de bijzondere bieren van Texels worden gebrouwen, kan dit ontdekken tijdens een rondleiding door de brouwerij. De rondleiding begint met een film over alle stappen die bij bier brouwen komen kijken. Daarna staan een bezoek aan het brouwhuis met de koperen ketels, de vergistingsruimte, de lagerruimte en de bottelarij op het programma. Een proefplankje met vier Texelse bieren in het proeflokaal sluit de rondleiding af. Alle deelnemers aan de rondleiding krijgen ook een origineel Texels bierglas cadeau als souvenir.


Vuurtoren

Activiteit: Vuurtoren op Texel bij De Cocksdorp

De rode vuurtoren staat op het noordelijkste punt van het eiland, vlakbij De Cocksdorp. Na een trap van 153 treden wacht een schitterend uitzicht op 47 meter hoogte. Wist je dat de Texelse vuurtoren de enige vuurtoren in Nederland is waar je aan drie kanten over zee uitkijkt? Direct aan het gevaarlijkste zeegat van Nederland. Bij helder weer kijk je over de Waddenzee naar Vlieland, Wieringen en Den Helder. Vergeet je camera niet mee te nemen!


Den Hoorn

Witte kerkje van Den Hoorn op Texel

Den Hoorn ligt in het zuiden van Texel. Het kenmerkt zich door de knusse straatjes. Je krijgt het gevoel alsof je even terug in de tijd gaat. Vanaf het Lagewegje heb je een prachtig uitzicht op het witte kerkje van Den Hoorn. Vooral met zonsondergang kan het echt magisch zijn. Den Hoorn is ook een echt kunstenaarsdorpje. Er zijn meerdere galeries en ieder jaar in juni pakt het dorp flink uit met de cultuurmaand Lange Juni. Den Hoorn grenst aan het Nationaal Park Duinen van Texel en is vlakbij het bos en strand.


Molen Het Noorden

Texel activiteiten restaurant musea

Bij inpoldering van de noordoostelijke gebieden van Texel bleek in 1878 een grote molen nodig om het gebied te bemalen. Dat is de poldermolen Het Noorden geworden. Hij is genoemd naar de gelijknamige polder die hij droog maalt. De molen ligt ten noorden van het dorp Oosterend.


Walvisvaarders huisje

Walvisvaardershuisje Texel
Afbeelding van het logo van het walvisvaardershuisje, 1 van de musea op Texel.

Waan je in de tijd van de Walvisvaarders, ruim 300 jaar geleden. In ’t Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn woonden lange tijd walvisvaarders. Er zijn veel oude gebruiksvoorwerpen te zien uit de 18de en 19de eeuw.


Parachutespringen

Sportiviteit parachutespringen Texel

Altijd al eens een parachutesprong willen maken? Het eiland is een zeer populaire locatie voor parachutespringers. Maak bij paracentrum Texel een spectaculaire tandemsprong. Je springt dan aangehaakt aan een instructeur.


Vincent

Restaurant Vincent eilandkeuken Texel

Wil je s’avonds luxe uiteten? Dan is Vincent Eilandkeuken het restaurant waar je moet zijn! Eerlijke gerechten, gastvrijheid en een stijlvol, houten interieur kun je verwachten. Het restaurant is verhuisd zit in de Gravenstraat 7 in Den Burg.


Uitkijktoren

Kinderactiviteit wandelen uitkijktoren Fonteinsnol Texel

Fonteinsnol (leg de klemtoon niet verkeerd) is een uitkijktoren midden in de bossen. De uitkijktoren staat op een duin (nol) en ligt vlakbij de plek waar vroeger de waterbron (fontein) was. Je vindt er ook een oorlogsmonument.


Oudeschild

Haven Dorp Oudeschild Texel

Oudeschild is een plaats in het oosten van Texel en staat vooral bekend om de haven, waar zowel recreatievaartuigen als vissersschepen een ligplaats hebben. Ook het juttersmuseum Kaap Skil is in het dorp gevestigd. Een vaart met de vissersschepen is hier een aanrader, evenals het vissen op krabben. Je kunt verder heerlijk vis eten in de haven.


Museum Kaap skil

Scheepvaartmuseum Kaap Skil Texel

Museum Kaap Skil is een uniek museum dat internationale prijzen ontving voor de architectuur en exposities met VOC-vondsten, VOC-schepen, een levendig openluchtmuseum en een molen. Zowel binnen als buiten is veel te zien en beleven.


Worsteltent

Restaurant Worsteltent Texel

Dit restaurant bevindt zich in een 300 jaar oude boerderij. Geniet op het originele grasterras van het voorjaarszonnetje en een heerlijke caffè latte met een stukje eigen gemaakte chocolade- of appeltaart. Je kunt er ook overnachten.


Strandtent Paal 9

Strandtent Paal 9 Texel

Paal 9 is een begrip onder Texelaars. Het ligt bij Den Hoorn. De lunch en het diner zijn prima. Een echt uitgesproken stijl of uitstraling heeft Paal 9 niet. Vooral lekker simpel. Kom op je slippers en voel je vrij. Een favoriet bij surfers.


Wadlopen

Sportiviteit wadlopen Texel

Wadlopen is een sportieve belevenis in de natuur van de Waddenzee. Tijdens een waddentocht ga je langs het natuurgebied De Schorren het waddengebied in. De tocht is ongeveer 10 kilometer lang en duurt 3 uur.


Paardrijden

Sportiviteit paardrijden op Texel

Heerlijk bij ondergaande zon over het strand galopperen of een natuurgebied ontdekken. Texel biedt veel mogelijkheden voor paardrijders. Er zijn prachtige ruiterpaden. Boek bij manege Elszenhof een bos- of strandrit.


Zandkuil

Kinderactiviteit Zandkuil Texel

Vlakbij Oudeschild ligt een eikenbosje, het Doolhof. Het wordt ook wel ‘bossie’ genoemd. Het is een leuke picknickplaats en kinderspeelplek. Er is een zuidkuil waar de kinderen lekker kunnen spelen. Bij de zandkuil is ook een insectenreservaat.


Paal 17 zomers

Strandtent Paal 17 Texel

Zachte loungemuziek en een trendy interieur, dat is Paal 17 zomers. Lekkere cocktails en het eten is meer dan okay. Dankzij de bouw op palen is het uitzicht er prachtig. Het is er vaak erg druk en daardoor moet je zelfs voor de lunch soms reserveren.